Ventilație și economii
- Acasă
- Fișiere tematice
- Ventilație și economii
Noul rol al ventilatiei
Innasprirea cerintelor referitoare la performanta energetica a cladirilor si recentele sesizari legate de calitatea aerului pe care il respiram in interiorul locuintelor, definesc un rol nou ventilatiei. Imbunatatirea izolatiilor si a etansarilor aplicate cladirilor din prezent nu mai permit improspatarea naturala a aerului prin infiltratie, iar gasirea de solutii pentru eficientizarea termica necesita un control mai bun al surselor pierderilor termice, inclusiv a celor generate prin ventilatie reprezentand in prezent o categorie de pierderi in crestere.
Majoritatea componentelor si a echipamentelor din constructii implicate direct sau indirect in consumul energetic al unei locuinte cum ar fi ferestrele, izolatia, tamplaria, etc. au beneficiat de un progres tehnic insemnat ce ne permite sa le optimizam in prezent.Iata de ce, astazi, principala sursa pentru diminuarea pierderilor energetice este ventilatia. Daca ventilatia este responsabila in prezent pentru aproximativ 20 sau 25% din costurile incalzirii unei locuinte neizolate corespunzator, acest nivel poate atinge 50% in ponderea pierderilor termice in cazul locuintelor excelent izolate si etansate. Din acest motiv, este esentiala implementarea unui sistem de ventilatie eficient, si avantajos, care sa combine performanta energetica si asigurarea calitatii aerului din interiorul locuimntei. Guvernele sunt constiente de rolul ventilatiei din moment ce majoritatea reglementarilor europene impun si specifica sisteme de ventilatie in cladiri, luand in considerare impactul energetic prin reglementarile termice existente in fiecare tara.
Printre sistemele de ventilatie, exista unul care combina in mod avantajos asigurarea calitatii aerului interior in conditiile respectarii cerintelor de eficienta energetica: Ventilatia Higroreglabila.
Ventilatia prin deschiderea ferestrelor: un obicei invechit si costisitor
In urma cu ceva timp, intr-un context energetic mai putin tensionat decat in prezent, era o obisnuinta ca ventilatia prin deschiderea ferestrelor sa fie solutia gasita pentru asiguarea unui nivel bun de igiena in spatiile rezidentiale. In prezent, in contextul crizei energetice, este necesara implementarea unui sistem automat de ventilatie pentru asigurarea igienei necesare. De asemenea, specificatiile necesare obtinerii performantei energetice sunt in mod clar incompatibile cu metodele vechi de ventilatie. Este clar faptul ca ocupantul unui spatiu rezidential nu poate stabili singur debitul de aer proaspat necesar, nici locul prin care aerul trebuie introdus in spatiul rezidential si nici intervalul de timp necesar pentru a ventila corespunzator. In situatia in care ventilatia se realizeaza prin deschiderea ferestrelor, debitul aerului proaspat introdus este fie prea mic (ventilatie prea scurta, sau intr-un numar prea mic de camere), fie prea mare (ceea ce determina serioase pierderi de energie termica, in special in sezonul rece). De exemplu, cand temperatura exterioara este 5°c si cea din locuinta este 21°c, deschiderea pentru 10 minute a unei ferestre obisnuite costa aproximativ 10KW/h in incalzire, cea ce inseamna 0.12 € daca se foloseste o sursa electrica pentru incalzire.
Deschiderea unei ferestre iarna pentru 1o minute = 0.12 €*
De aceea, singura solutie pentru asigurarea parametrilor optimi in ceea ce priveste calitatea aerului si a eficientei energetice este implementarea unui sistem de ventilatie controlata, asigurand in acest fel diminuarea categorica a pierderilor de energie termica eliminand necesitatea de a ventila prin deschiderea ferestrelor, in special in sezonul rece.
* Luand ca referinta costul mediu al consumului de electricitate in Franta, estimat pentru o temperatura interioara de 21°C si in conditii de temperaturi externe obisnuite.