Sursele de poluare din interiorul locuintelor
- Acasă
- Fișiere tematice
- Sursele de poluare din interiorul locuintelor
Primul obiectiv al unui sistem de ventilatie este sa asigure o calitate buna a aerului din cladiri, prin inlocuirea aerului viciat cu aer proapat din exterior. In timp ce poluarea aerului din incaperi – resultat al metabolismului uman, al activitatilor domestice si al lucrarilor de intretinere – reprezinta un complex al mai multor tipuri de agenti de poluare, umiditatea aerului joaca un rol remarcabil si specific in contextul rezidential.
Umiditatea: un factor decisiv pentru sanatatea oamenilor si integritatea structurii cladirilor
Fie sub forma lichida sau de vapori, apa este o cauza majora a problemelor din locuinte. cantitati mici de vapori de apa sunt suficiente pentru a produce direct sau indirect efecte negative asupra cladirilor si a locatarilor acestora.
In timp ce o anumita cantitate de vapori de apa este esentiala pentru buna functionare a sistemului respirator – ideal intre 40 % si 60 % umiditate relativa a aerului -, prea multa umiditate este daunatoare pentru cladiri si locatari. In cladirile noi sau reabilitate termic, lipsa ventilatiei asociata cu izolarea puternica a fatadelor pot cauza deteriorari semnificative prin formarea condensului in puntile termice ale structurii, pe zonele vitrate sau in bariera anticondens din materialele izolatoare, putand de asemenea duce la deteriorarea izolatiei din interiorul peretilor.
Marea majoritate a excesului de umiditate este produs de activitatile umane: respiratie, spalarea rufelor, gatit, uscatul rufelor; chiar si plantele din locuintele noastre pot adauga cantitati suplimentare de vapori de apa.
O valoare mare a umiditatii relative favorizeaza aparitia bio-contaminatorilor
O valoare mare a umiditatii relative a aerului din interiorul locuintelor creste riscul infestarii cu bacterii si creeaza conditii de aparitie a condensului in puntile termice ale cladirii. De aceea, valoarea umiditatii relative a aerului din cladiri trebuie efectiv controlata prin implementarea unui sistem de ventilatie si stabilizata la un nivel acceptabil.
Pe langa umiditate, un rol decisiv asupra sanatatii cladirilor si a locatarilor acestora se dovedeste a-l avea nivelul de CO2 , COV, si al altor bio-contaminatori. Masuri impotriva acestor acesti agenti poluatori trebuiesc incluse in strategia ventilatiei astfel incat sa se asigure o calitate buna a aerului pe care il inspiram.
Compusii Organici Volatili
Studiile efectuate in mai multe tari din intreaga lume au aratat ca, in special atunci cand ventilatie este deficitara, nivelurile inregistrate in locuintele noastre pentru mai multi agenti poluatori sunt semnificativ mai mari decat limitele superioare prevazute de standardele in vigoare. Sursele generatoare de astfel de agenti de poluare includ vopseaua, tapetul peretilor, produsele plastice, parchetul, substantele de curatare, spray-ul odorizant, etc.
Asigurand permanent conditii pentru ventilatie controlata higroreglabila la un nivel care niciodata nu este nul, sistemele de ventilatie Aereco reprezinta un raspuns adecvat problemelor create de COV. Combinate cu alegerea corecta a materialelor de constructii si a mobilierului, sistemele Aereco de ventilatie limiteaza riscul expunerii la acest de tip de poluanti.
Dioxidul de carbon (CO2) si alti poluanti
Prezenta CO2 intr-o locunta se datoreaza in principal respiratiei locatarilor. Studiile au aratat ca respiratia este acompaniata de emiterea de vapori de apa in aerul expirat, confirmand astfel utilitatea grilelor higroreglabile in asigurarea repartitiei debitelor de aer prin camerele locuintelor noastre.
Printre factorii de poluare cei mai periculosi gasiti in locuinte, putem enumera: monoxidul de carbon (produs de sistemele de incalzire, plitele pe gaz si fumatul), radonul (gaz radioactiv provenit din dezintegrarea radiului), emisiile azbestului, oxizii (NOx) sau dioxidul de nitrogen (NO2 ). Alti agenti de poluare importanti includ bio-contaminatori precum acarienii, microbii, mucegaiul, etc.
Exista o singura cale eficienta de a elimina toti acesti poluanti: ventilatia. Aceasta reprezinta o necesitate vitala si o cerinta esentiala pentru a asigura conditii sanatoase de viata.