1. Acasă
  2. Ventilație

O ventilație controlată pentru o calitate optimă a aerului

 

Toți cunoaștem faptul că un factor decisiv pentru confortul de acasă și de la birou este calitatea aerului. În plus, prioritatea majoră a reglementărilor moderne din domeniul construcțiilor este reducerea costurilor energetice. Iată de ce este indispensabil un sistem de ventilație inteligent, adaptat nevoilor specifice ale locuințelor și ale clădirilor de birouri.

Calitatea aerului interior

Principalul obiectiv al unui sistem de ventilație este garantarea unei bune calități a aerului din spațiile interioare prin înlocuirea aerului viciat cu aer proaspăt din exterior. În timp ce poluarea din spațiile interioare – care provine din emisiile produse de metabolismul uman, din activitățile din interior, din materialele de construcții și din mobilier – constituie un conglomerat de numeroase tipuri de poluanți, umiditatea joacă un rol aparte și remarcabil în ansamblul rezidențial. Un bun sistem de ventilație este cea mai adecvată modalitate de îndepărtare a acestor factori de poluare.

Ventilația pentru adaptarea la noile cerințe de performanță energetică a clădirilor

În baza cerințelor energetice și acustice recent introduse în domeniul locuințelor, noile construcții și clădirile renovate necesită un înveliș cu o izolație și o etanșeitate consolidată, în timp ce vechile clădiri sunt în general „supraventilate” din cauza infiltrațiilor de la nivelul ferestrelor și a pereților exteriori.
În clădirile noi și în clădirile în curs de renovare, aerul proaspăt nu poate intra în lipsa sistemelor de ventilație sau când acestea sunt insuficiente, ceea ce dă naștere unor probleme evidente: o diminuare a calității aerului și un exces de vapori care se condensează în jurul părților cele mai reci ale locuinței. Prin urmare, este necesară crearea deschiderilor care să permită circulația aerului proaspăt în locuință.
Pentru a depăși problemele, este necesară recrearea unui circuit de ventilație, prin transportarea aerului proaspăt în încăperile mai puțin poluate și prin extragerea aerului poluat din încăperile umede. Totuși, trebuie avut grijă ca ventilația să nu se facă în exces deoarece reîmprospătarea aerului prezintă o mare problemă: prin evacuarea aerului cald accelerăm pierderea de energie. Cu toate acestea, necesitățile energetice ale clădirilor sunt din ce în ce mai stricte. Prin urmare, performanța energetică a sistemului de ventilație reprezintă o adevărată provocare pentru locuințele viitorului.

Ventilați ca să economisiți

În ziua de astăzi, ventilația este principala sursă de economie de energie. Dacă aceasta reprezintă în medie 20 până la 25% din costurile de încălzire pentru o locuință neizolată sau izolată necorespunzător, acest nivel poate atinge 50% din pierderile de căldură într-o casă cu o izolație etanșă.

Haideți să aflăm mai multe despre legătura dintre ventilație și economii.

Sistemele de ventilație

Alegerea unui sistem adecvat de ventilație adecvat este esențială. Dacă optimizarea acestor tehnici depinde de caracteristicile locuințelor, mediul înconjurător reprezintă cel mai important factor. Acest aspect se dovedește adevărat în special în cazul renovărilor, deoarece tehnicile de ventilație trebuie adaptate arhitecturii existente.

Descoperiți aici toate sistemele de ventilație.