1. Acasă
  2. Ventilație
  3. Ventilatia higroreglabila

Inventat in 1984 de Aereco, sistemul de ventilatie higroreglabil controleaza in mod automat debitul de aer functie de variatia valorii umiditatii relative a aerului din incaperi, fara a avea nevoie de consum electric propriu. Sistemul higroreglabil de ventilatie este in continuare privit ca o realizare tehnologica majora in domeniul ventilatiei controlate.

Functionarea sistemului de ventilatie higroreglabila

Sistemele Aereco de ventilatie higroreglabila sunt bazate pe principiul controlului sectiunii de tranzit a aerului – si prin urmre a debitului de aer – prin grilele destinate aportului de aer proaspat si cele destinate evacuarii aerului viciat, folosind un senzor mecanic ingenios care comanda direct clapeta grilelor, fara consum propriu de electricitate.

Un senzor automat precis si fiabil

Ca detector si element activ al grilelor higroreglabile, senzorul V8 exploateaza un binecunoscut fenomen fizic: proprietatea unor materiale de a se alungi sau scurta odata cu variatia umiditatii aerului. Pe baza acestui fenomen, senzorii compusi din 8 sau 16 benzi poliamidice (dupa caz) comanda miscarea clapetelor grilelor, determinand astfel sectiunea utila prin care aerul poate circula, functie de nivelul umiditatii relative a acestuia. Cu cat creste valoarea umiditatii relative a aerului din interiorul incaperilor cladirii, cu atat deschiderea grilelor va fi mai mare si pentru un timp mai lung. Senzorii sunt protejati fata de conditiile climatice din exteriorul cladirilor; ei sesizeaza numai umiditatea relativa a aerului din interiorul camerelor in care sunt montate, fara a exista riscul de a-si pierde proprietatea de higrosensibilitate, nefiind sub directa expunere a fluxului de aer nici atunci cand vorbim despre grilele destinate evacuarii aerului viciat.

Mai mult, utilizand un  factor de corectie termica aplicat senzorilor implementati grilelor destinate aportului de aer proaspat, deschiderea clapetelor acestor grile nu este influentata de factorii climatici exteriori chiar si atunci cand valoarea umiditatii absolute este foarte scazuta, asa cum se intampla iarna.

Umiditatea, un indicator expresiv al nivelului de poluare din interiorul locuintelor

Umiditatea reprezinta un indicator particular relevant al cerintei de ventilatie a unui spatiu de locuit. De asemenea, functie de tipul activitatii desfasurate (bucatarie, dus, uscator, etc.) sau functie de propriul metabolism, ocupantul unui spatiu rezidential reprezinta el insusi o sursa de emisii de vapori de umiditate , in locatii diferite si in cantitati variabile. Fara o ventilatie corect aplicata, si in conditiile unei locuinte mai degraba etansa, umiditatea condenseaza pe peretii reci, reprezentand un potential pericol atat pentru structura cladirii dar si pentru sanatatea locatarilor, prin prisma conditiilor ce favorizeaza si intretine formarea mucegaiului *.

Ajustand debitul de aer functie de valoarea umiditatii relative a aerului, sistemul higroreglabil de ventilatie furnizeaza un raspuns coerent si eficient ca raspuns la problema aparitiei condensului.

In general, umiditatea acompaniaza aproape sistematic producerea altor factori poluanti cum ar fi CO2 (produs de metabolismul uman) si poluarea odorizanta rezultata in urma gatitului. Apoi, sistemul higroreglabil de ventilatie permite adaptarea in mod continuu si proportionala a debitului de aer functie de acesti poluanti, pentru o mai buna eliminarea a lor.

* In stare lichida sau de vapori, apa este principala cauza a accidentelor in cladiri. Daca o valoare a umiditatii relative a aerului cuprinsa in intervalul 40 … 60% este esentiala pentru functionarea normala a sistemului respirator, valori extreme ale umiditatii relative pot constitui riscuri severe atat pentru cladiri cat si pentru locatarii acestora.

 

 

 

 

Care este diferența dintre higro A și higro B?

Sistemul VMC higroreglabil, care poate fi denumit în mai multe feluri, îmbracă două tipuri de sisteme: VMC higro A și VMC higro B.

VMC higro A se caracterizează prin admisii de aer autoreglabile în camerele principale, prin asocierea unor guri de extracție higroreglabile în camerele tehnice.

În ceea ce privește VMC higro B, aceasta propune admisii de aer higroreglabile, asociate, de asemenea, unor guri de extracție higroreglabile.

Trebuie de remarcat faptul că, în ambele sisteme, gurile de extracție higroreglabile propun moduri de acțiune complementare pentru debitul maxim cum ar fi acționarea prin cordelină sau prin senzor de prezență.

Cu admisii de aer inteligente, VMC higro B este mai performantă decât VMC higro A.